Türk edebiyatında ilk tezkire kime aittir?
Türk edebiyatındaki ilk biyografi Ali Şir Nevaî’nin “Mecâlisü’n-Nefâis” adlı eseridir. Ali Şir Nevaî, Türk edebiyatının Ortaçağ’ında yaşamış önemli bir şair, yazar ve bilim adamıdır. “Mecâlisü’n-Nefâis” Nevaî’nin eserlerinden biri olup Türk edebiyatındaki Tezkire geleneğinin temelini oluşturur.
Divan edebiyatında tezkire nedir?
Tezkire, Arapça bir kelime olup hafızayı canlandıran bir şey anlamına gelir. Şair biyografileri, şairlerin biyografik eserleridir ve edebiyat tarihimizin vazgeçilmez kaynaklarıdır. İlk örnekleri Arap edebiyatında bulunan türün birçok örneğine, Fars ve Türk edebiyatında da rastlanır.
Tezkire yazarları kimlerdir?
Bu çalışmada 16. yüzyılda yazılmış yedi şair biyografisi – Sehî Bey, Latîfî, Âşık Çelebi, Hasan Çelebi, Ahdî, Beyânî ve Gelibolulu Âlî – tek tek taranmış; bu biyografilerin yazarları tespit edilmiş, tespit edilen yazarların biyografileri verilmiş ve analizler bu biyografiler üzerinden yapılmıştır.
Teşrifatü Ş Şuara kaçıncı yy?
Yazarlık tarihi bilinmeyen Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ’nın 1069-1071 ile 1658-1660 yılları arasında yazıldığı tahmin edilmektedir. Eser Aruz kalıbıyla “fe’ilâtün mefâ’ilün fe’ilün” (Timurtaş) yazılmıştır. 1948: 202, 205; Yılmaz 2001: 60-61, 70). Teşrîfâtü’ş-Şu’ara bir girişle başlıyor.
Heşt Behişt ilk nedir?
Dünyada önemli bir yeri olan Heşt Bihişt, Anadolu’da yazılmış ilk risale olma özelliğini taşımaktadır.
Anadoludaki ilk tezkire nedir?
Anadolu’da yazılan ilk hatıratlar Sehi Bey tarafından yazılmış olup Heşt Behişt (Sekiz Gök) adını taşır.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
Tezkire nedir ayt edebiyatta?
TEZKİRE: *Eski çağlarda önemli kişilerin, özellikle şairlerin hayatlarının anlatıldığı, eserlerinden örnekler verilerek yazılan nesir türüdür. *Günümüz edebiyatında biyografinin karşılığıdır.
Tezkireler ne anlatır?
Şair biyografileri, şairlerin yaşamları, meslekleri, eserleri, edebi karakterleri gibi pek çok yönüyle ilgili önemli bilgiler içeren zengin kaynaklardır.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.
Şiirin yer aldığı tezkirelere ne denir?
Şair biyografilerinin yer aldığı tezkirelere tezkire-i Şuarâ veya tezkiretü’ş-şuarâ (şair biyografileri) adı verilir.
Tezkire nedir Osmanlı?
Tezkire (Arapça: تذكرة), Osmanlı İmparatorluğu’nda aynı şehirdeki resmi daireler arasındaki yazışmalardır. Tezkire ile Tahrirat arasındaki temel fark, Tezkirelerin mühürsüz ve imzalı olmasıdır.
İlk şair tezkiresi kimin?
ISBN: 978-9944-237-86-4. Şair ve ilk biyografi yazarı Sehî Bey, Edirne’de doğdu. Gerçek adı bilinmiyor. Abdullahoğlu olarak adlandırıldığı düşünüldüğünde devşirme olduğu söylenebilir. Eğitim hayatı hakkında fazla bilgi yoktur.
Sultanı Şuara kimin lakabı?
Bâkî veya Mahmud Abdülbâkî (1526 – 7 Nisan 1600), Türk Divan şairidir. Baki, Divan edebiyatının şairlerinden olup “Sultânü’ş-şuarâ” (Şairlerin Sultanı) lakabıyla anılır ve Türk edebiyatının en önemli isimlerinden biridir.
Teşrifatü Ş Şuara kimin eseri?
Edirneli Güftî’nin yazdığı Teşrîfâtü’ş-Şu’arâ, Türk edebiyatında bilinen tek manzum hatırattır.
Tezkire heşt behişt hangi tür?
Osmanlı Türkçesinde tezkiretü’ş-şuarâ türü, Sehî Bey’in 945 (1538) yılında tamamladığı bu eserle başlar.
Zübdetü L eşar ne demek?
Faizi’nin Zübdetü’l-eş’ar’ı yeni bir tezkire türü olarak karşımıza çıkar. Klasik biyografilerde şairler hakkında bilgi verilir ve şiirleri övülür. Daha sonra konu şiirlerinden kısa örneklerle tamamlanır.
Tezkiretü Ş Şuara kimin eseridir?
TEZKİRETÜ’Ş-ŞUARÂ VE TABSİRATÜ’N-NUZAMÂ (LATÎFÎ), Edirneli Sehî Bey’in (1538) tezkiresinden sonra Anadolu’da yazılan ikinci tezkiredir.
Gülşeni Şuara kimin?
Ahdî’nin en önemli eseri olan Gülşen-i Şuara (yaklaşık 971/1564-1002/1593), Şehzade Sultan Selim adına yazılmıştır.