Sürekli başım dönüyor gibi hissediyorum. Hangi doktora gitmeliyim?
Baş dönmesi yaşarsanız lütfen nöroloji bölümüne başvurun. Baş dönmesi kendi başına bir hastalık değil, bir hastalığın belirtisi veya nedenidir. Bu nedenle, testleri yapmak için birden fazla polikliniğe gitmeniz gerekebilir. Ancak, baş dönmesinin ilk evresinde nöroloji bölümünden randevu alınmalıdır.
Baş dönmesinin psikolojik olduğu nasıl anlaşılır?
Kaygı bozukluklarına eşlik eden yabancılaşma hissi, baş dönmesi, sürekli bilinçsiz nefes tutma veya hızlı nefes alma nedeniyle oluşur. Hastalarımız veya danışanlarımız bu hissi fiziksel baş dönmesinin aksine, sanki kontrolü kaybediyormuş gibi tarif ederler.
Sürekli baş dönmesi ve denge bozukluğu neden olur?
Kalp yetmezliği, kalp kapak hastalığı, diyabet, tiroid hastalığı, kansızlık, kontrol edilemeyen yüksek tansiyon, pozisyona bağlı düşük tansiyon, kalp ritim bozuklukları, ani ve şiddetli dehidratasyon (ishal, kusma) baş dönmesine neden olabilir. Psikojenik baş dönmesi de görülebilir.
Baş dönmesi ne zaman tehlikeli olur?
Baş dönmesi, ani ve şiddetli baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı, kol veya bacaklarda uyuşma, çift görme, kusma, peltek konuşma, tökezleme veya yürümede zorluk vb. belirtilere neden olabilir. Tıbbi rahatsızlıklarla birlikte olduğunda kalp krizi veya felç gibi hayati bir sağlık sorununa dönüşebilir.
Baş dönmesi hangi hastalığın belirtisi olabilir?
Baş dönmesinin birçok farklı nedeni olabilir. Bunlara iç kulak sorunları (örn. vertigo), denge sorunları, migren, düşük tansiyon, yüksek tansiyon, iç kulak enfeksiyonları, anemi, stres, anksiyete veya belirli ilaçların yan etkileri dahil olabilir.
Sersemlik hissi neden olur?
Ateroskleroz, yüksek tansiyon, diyabet veya yüksek kan kolesterolü olan kişilerde yaygındır. Bazen kalp yetmezliği veya düşük tansiyonu olan kişilerde de görülebilir. Nikotin ve kafein gibi bazı uyarıcılar ve ilaçlar beyne giden kan akışını azaltır. Diyette çok fazla tuz olması da zayıf dolaşıma yol açar.
Ara ara başım dönüyor neden?
Baş dönmesi genellikle uykusuzluk, yorgunluk, açlık ve susuzluk, kan basıncı dalgalanmaları ve aniden ve hızlı bir şekilde ayağa kalkma nedeniyle ortaya çıkar. Vertigo, migren, diyabet ve vücuttaki enfeksiyonlar gibi iç kulak sorunları da baş dönmesinin nedenleri arasındadır.
Baş dönmesinin vertigo olduğu nasıl anlaşılır?
Bir kişi baş dönmesi yaşadığında, kendisi veya etrafındaki insanlar dönüyormuş gibi hisseder. Baş dönmesine mide bulantısı, kusma, anormal göz hareketleri ve terleme eşlik edebilir. İşitme kaybı ve kulak çınlaması meydana gelebilir. Görme bozuklukları, yürüme zorluğu ve bilinç değişiklikleri duruma eşlik edebilir.
Çok düşünmek baş dönmesi yapar mı?
Panik ve kaygı, yoğun korku ve endişe hislerinin eşlik ettiği duygusal durumlardır. Bu durumlarda baş dönmesi (çarpıntı, nefes darlığı, titreme, terleme, mide bulantısı) gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir.
Baş dönmesi ve dengesizlik hissi ne iyi gelir?
Baş dönmesi ve dengesizlik hissine ne iyi gelir? Zencefil tüketimi baş dönmesi ve mide bulantısını önemli ölçüde azaltır. … Baş dönmesine iyi gelen bir diğer ilaç ise baldır. … Nane baş dönmesini büyük ölçüde gideren önemli bir doğal antibiyotiktir. … Baş dönmesi ilaçları denildiğinde akla ilk gelen limondur.
Tiroid baş dönmesi yapar mı?
Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, hipertiroidizm ve hipotiroidizm gibi tiroid rahatsızlıklarının tedavi edilmeyen komplikasyonlarından kaynaklanabilir.15 Ara 2022Baş dönmesi ve dengesizlik hissi, hipertiroidizm ve hipotiroidizm gibi tiroid rahatsızlıklarının tedavi edilmeyen komplikasyonlarından kaynaklanabilir.
Vertigo kaç gün sürer?
Baş dönmesi genellikle birkaç saniyeden birkaç saate kadar sürer, ancak şiddetli vakalar günlerce hatta aylarca sürebilir. Baş dönmesine ek olarak, baş dönmesinden muzdarip kişiler bulanık görme, mide bulantısı, kusma, çift görme, baş ağrısı veya kalp çarpıntısı da yaşayabilir.
Baş dönerse ne yapmalı evde?
Dinlenin ve yavaş hareket edin. Ani hareketlerden kaçının, baş dönmesi ve mide bulantısını önlemek için uzanın ve derin nefes alın. Hidrasyon: Yeterli sıvı alımı vücudu susuz kalmaktan korur ve kan basıncının dengede kalmasına yardımcı olur.
Baş dönmesi için hangi bölüme gidilir?
Baş dönmesi ve denge sorunları denildiğinde akla ilk olarak nörologlar gelir. Nörolojik bir sorun yoksa KBB ve kardiyoloji kliniklerinde kapsamlı muayeneler yapılarak tanı konulabilir. Baş dönmesi ciddi hastalıklardan, özellikle vertigodan kaynaklanabilir.
Baş dönmesi ne zaman ciddiye alınmalı?
Baş dönmesi ne zaman ciddiye alınmalı? Hareket etmediğiniz halde kendi etrafınızda veya dünya etrafında dönüyormuş gibi hissetmeniz olan baş dönmesi, ciddi bir hastalıktan kaynaklanabileceği için ciddiye alınmalıdır.
Baş dönmesi için hangi testler yapılır?
Bir BT taraması ve bir baş ve boyun MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yapılabilir. Beyne giden kan akışı boyun Doppler sonografisi kullanılarak ölçülebilir. Gerekirse açlık kan şekeri, kan yağları, B12 vitamini tayini, tiroid hormonları vb. Bazı kan testleri ve kalp testleri yapılabilir.
Denge bozukluğu için hangi doktora gidilmeli?
Vertigo, baş dönmesi ve denge kaybı gibi semptomlara neden olan ve genellikle iç kulak ve beyindeki denge bozukluklarından kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Bu bağlamda, vertigoyu hangi doktor tedavi eder sorusunun cevabı genellikle KBB bölümü (kulak burun boğaz bölümü) doktorları veya nöroloji doktorlarıdır.
Beyin ve sinir cerrahisi baş dönmesine bakar mı?
Beyin ve sinir cerrahisi hastalıkları sıklıkla uyuşukluk, bilinç değişikliği veya kaybı, konuşma kaybı, görme kaybı, halsizlik, bulantı, kusma, baş dönmesi ve çok şiddetli baş ağrıları gibi belirtilere neden olur.
Geçmeyen baş dönmesi neden olur?
Sık veya şiddetli baş dönmesi nöbetleri bir sağlık sorununa işaret ediyor olabilir. İç kulak sorunları, anemi, yüksek tansiyon, beyin sarsıntısı ve migren gibi hastalıklar baş dönmesine neden olabilir. Kaygı, stres, düşük kan şekeri ve dehidratasyon gibi durumlar da baş dönmesine neden olabilir.