Niyâbet ne demek?
Sözlükte “birinin yerine geçmek, onun adına hareket etmek” anlamlarına gelen niyâbet kelimesi, hukukî konularda başkası adına vekâlet etmeyi, ibadetlerde ise dinî vazifeleri başkası adına yerine getirmeyi ifade eden bir fıkıh terimidir.
Dönüm resmi vergisi nedir?
Müslümanlardan alınan öşür ve öşür vergisine eşdeğerdir[75]. İki tür haraç vardır. Birincisi Harac-ı muvazzafa, ikincisi Harac-ı mukaseme[76]. Harac-ı muvazzafa, Harac-ı mukataa olarak da adlandırılır, Müslümanların çift parası yerine alınır.
Yava resmi nedir?
Yave (Yava) akçesi: Sahipsiz hayvanlardan alınan bir vergi olup, “kaggun” olarak ifade edilir ve kaybolan hayvan bulunduğunda sahibinden tahsil edilen bir vergidir.
Arus resmi vergisi nedir?
Osmanlılarda evlilik veya düğünler için alınan bir vergi. Osmanlı mali terminolojisinde genellikle vergi için kullanılan bir terim. Osmanlı maliyesinde devlet tarafından alınan vergi ve ücretlerin genel adı.
Nisab nedir hukuk?
Nisab, zekat, fitre ve kurban gibi ibadetler için ayrılan bir servet ölçüsüdür. Nisab, aynı zamanda asgari servet ölçüsü olarak da tanımlanabilir. Borçlarını ve temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar servete sahip olan bir kişi dinde zengin kabul edilir.
Nesafet ne demek hukuk?
Nesafet, ideal bir hukuk düşüncesini ifade eder. Nesafet, yazılı kuralların sert yönlerini yumuşatmaya ve bunları akıl ve vicdanla uyumlu hale getirmeye yarayan yazılı olmayan bir hukuk ilkesidir.
Tarla için vergi ödeniyor mu?
Tarım arazilerinin satışından herhangi bir vergi veya harç alınmamaktadır.
Dönüm resmi nedir?
Bir dönüm, 1000 m2’lik bir alandır. Genellikle tarla veya arsa gibi arazileri alıp satarken, alan büyüklüğünü belirtmek için dönüm terimi kullanılır. Toprağın yapısına bağlı olarak değişen farklı bir dönüm birimi yoktur. Dönüm, Osmanlı döneminde de bir ölçü birimi olarak kullanılmıştır.
Şeriatta vergi var mı?
İslami vergi sistemi inanca göre iki gruba ayrılır: dini ve geleneksel vergiler. Müslümanlar için şeriat vergileri; Zekat, öşür. Müslüman olmayan vatandaşlar için ortak vergiler; Haraj ve Cizye’dir.
Gerdek vergisi nedir?
EVLİLİK VERGİSİ: Osmanlı döneminde toplanan ilginç vergilerden biri de düğün vergisiydi. Bu vergi, nikahı kıyan hakim tarafından toplanıyordu. Vergilere gelince; zenginlerden bir altın, fakirlerden on iki gümüş, orta sınıftan ise bu ikisi arasında belirlenen miktar alınıyordu.
Badi heva ne demek?
Farsça “bâd” (rüzgar) ve Arapça “hevâ” (hava) kelimelerinden oluşan bir ifade olan Bâd-ı hevâ, zamanla konuşma dilinde “bedava” (bedava) oldu. Kelime, ne zaman biriktirilip toplanacağı belirsiz olan (tedarik durumuna bağlı olarak) belirli resimleri ifade etmek için bir Osmanlı mali terimi olarak kullanıldı.
Cizye defteri nedir?
Cizye mükelleflerinin yaşadıkları mahalle, köy, kaza ve vilayetlere göre listelendiği defter gruplarına cizye defterleri denir. Bu defterlerden elde edilen veriler sayesinde yerleşim yerlerindeki gayrimüslimlerin nüfusu ve ekonomik durumu hakkında bilgi edinmek mümkündür.
Bennak vergisi nedir?
Bennak vergisi, Osmanlı İmparatorluğu’nda toprak sahibi babalarıyla birlikte yaşayan ve evlendiklerinde ödedikleri vergidir. Bu geleneksel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki bu makale taslak halindedir.
Gerdek resmi ne demek?
Osmanlı İmparatorluğu tarihi hakkında ilginç bir bilgi: Arus resmi. Arus, gelin anlamına gelir. Bu yüzden buna gelin vergisi diyebiliriz. Osmanlı kayıtlarında resm-i arûs, düğün resmi gibi ifadelerle de anlatılmıştır. Şimdi diyeceksiniz ki, “Dikkat çekmek için buna düğün vergisi diyorlar. Aslında bu bildiğiniz gibi bir düğün vergisi!” 5 Ekim 2020
İspence vergisi nedir?
İspenç, Osmanlı İmparatorluğu’nun tarımla uğraşan Hristiyan tebaasından aldığı vergidir. Bu verginin değeri 25 sikkedir ve her yetişkinden alınan kişisel bir vergidir. Osmanlı İmparatorluğu hakkındaki bu makale taslak aşamasındadır.
Nikâb ne demek Osmanlıca?
Arapça kökenli bir kelime olan nikap, hem perde hem de örtü anlamına gelir. Divan edebiyatında niqab, bir güzellik unsuru olarak kabul edilir ve çeşitli temalarda kullanılırdı. Örneğin, “niqab’ı bırakmak” ifadesi, sevgilinin güzelliğini göstermek anlamına gelir.
Nekbeti Arapça ne demek?
Hem Arapça hem de Osmanlıca kökenli olan Nekbet kelimesinin ilk anlamı talihsizlik demektir. Genellikle talihsiz ve mutsuz kişiler için sıfat olarak kullanılan bu kelime Osmanlı Türkçesinde nekbeti olarak yazılır.
İbadete niyabet ne demek?
Öncelikle “ibadet içinde zikir” kavramının ne anlama geldiğini açıklayalım. Fıkıh terimi olarak “ibadet”, Allah’a tazim maksadıyla ve Allah’ın emrettiği şekilde yapılan eylemleri ifade eder.
Nehbet ne demek?
Nekhbet (/ˈnɛkˌbɛt/; Nekhebit olarak da bilinir) erken, hanedan öncesi yerel bir tanrıçadır. Sonunda Mısır mitolojisinde şehrinin koruyucusu olan Nekheb ile birleştiğinde, Yukarı Mısır’ın koruyucu azizi ve tüm antik Mısır’ın iki koruyucu tanrısından biri oldu.
Tavsiyeli Bağlantılar: Medeni Kanunda Neler Var