Konyamız nasıl yazılır TDK?
KONYA KELİMESİNİN ANLAMI Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılması gerekir. Gelen eki çıkmadan yazılır. Bu kelime sıklıkla Konya olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Konya şeklinde olmalıdır.
Konyalımısın nasıl yazılır?
KONYALİZM KELİMESİNİN ANLAMI Konya’nın var olma hali anlamına gelir. Bu kelime sıklıkla Konyalılık veya Konyalılık olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Konya-dere olmalıdır.
Konyalı ayrılır mı?
UYARI: Türemiş ekler, çokluk ekleri ve bunlardan sonra gelen ekler kesme işareti ile ayrılmaz: Türklük, Türkleşme, Türkçü, Türkçülük, Türk, Müslüman, Hristiyanlık, Avrupalı, Avrupalılaşma, Aydınlı, Konyalı, Bursalı, Ahmetler, Mehmetler, Yakup Kadriler, Türkler, Türklük, Türkleşme, Türk…
Ankaram nasıl yazılır?
Bu kelime sıklıkla Ankaram olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı “Benim Ankaram” olmalıdır.
Adanamıza nasıl yazılır?
Özel isim olduğu için büyük harflerle yazılmalı ve eki ayrı yazılmamalıdır. Bu kelime sıklıkla Adana olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Adana olmalıdır.
Ahmet Amca nasıl yazılır?
Kişi adlarından sonra gelen akrabalık adlarının ilk harfi, gerçek bir akrabaya atıfta bulunmasa bile küçük harfle yazılmalıdır.
Özel isimlere gelen ekler nasıl yazılır?
3. Özel isimlerin çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılırken, türetme ekleri ve onları takip eden çekim ekleri bir kesme işaretiyle ayrılmaz. İstanbul’un taşı ve toprağı altındır dediler. İstanbul halkı beni tanımadı. İstanbulluların beni tanıması normaldir.
Malatyam nasıl yazılır?
MALATYA KELİMESİNİN ANLAMI Gelen eki bırakılmadan yazılır. Bu kelime sıklıkla Malatya olarak yanlış yazılır. Doğru kullanımı Malatya olmalıdır.
Türkiyem nasıl yazılır?
Bağlılığı belirten bir sahiplik eki varsa, bir kesme işaretiyle ayrılmalıdır. Bu kelime sıklıkla “My Turkey” olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım “My Turkey” olmalıdır.
Konyalım türkü mü?
Konal (Hani Benim Elli Dirhem Kesdenem), Hüseyni Makamında 4/4’lük ritimde bir türküdür. Muzaffer Sarısözen tarafından derlenip notaya alınan türkü, TRT arşivlerinde 1094 numara ile kayıtlıdır.
Denizlimizin nasıl yazılır?
Özel isimlere eklenen sahiplik, durum ve belirtme ekleri bir kesme işaretiyle ayrılır. Bu kelime sıklıkla Denizlimin olarak yanlış yazılır. Doğru kullanım Denizli biçiminde olmalıdır.
Konyalılar birbirine ne der?
Konya’daki insanların birbirlerine hitap etme biçimi “partnerim”dir. Bu benzersiz ifade, Konya halkının birbirlerine olan samimiyetini ve bağlılığını yansıtır. Konya halkının konuşma tarzı, şehrin konuşma kültürünün ayrılmaz bir parçası haline gelmiştir.
Semizotu nasıl yazılır?
UYARI: Çiçek dışındaki anlamları olan bakla (renk), nar (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışındaki anlamları olan öksürük otu (barut), sıçan otu (arsenik); sesi kısık olan çörek otu ve geleneksel olarak yazılan semizotu ve dereotu (dereotu) yan yana yazılmıştır.
Peşi sıra nasıl yazılır?
TDK verilerine göre “after” kelimesi ayrı yazılmalıdır. TDK’ya göre yanına yazılması yanlıştır. “After” kelimesi en çok yazım hatası olan kelimelerden biri olarak kabul edilir. Bu kelimenin en doğru yazımı ardışık yazımıdır.
İç içe nasıl yazılır?
İsim ekleri ve iyelik ekleri alan ikilemeler de ayrı ayrı yazılır: başa baş, diz dize, el ele, göz göze, birbirine girmiş, omuz omuza, yan yana; baştan sona, daldan dala, elden ele, günden güne, içinden, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), bire bir, bire bir, bire bir; birer birer, boşuna, gün be gün, birer birer…
Edirnemizin nasıl yazılır?
Edirne şehrinden biri anlamına gelir. İnsanların hangi şehirden geldiğini yazarken, türetme eki -li, isimden yeni bir isim oluşturur ve isimle birleşen bu ek, kesme işaretiyle ayrılmaz. Bu kelime sıklıkla “Edirne’den” olarak yanlış yazılır.
Bölge isimleri nasıl yazılır?
Yer adları (kıta, bölge, il, ilçe, köy, ilçe vb.) büyük harflerle başlar: Afrika, Asya; Güneydoğu Anadolu, Orta Anadolu; İstanbul, Taşkent; Turgutlu, Ürgüp; Akçaköy, Çayırbağı; Bahçelievler, Kızılay, Sarıyer vb.
Konya ovamızda nasıl yazılır?
“3. “Tekil haldeki kişi iyelik eki almış özel bir isme, o ekten başka bir iyelik eki eklendiğinde kesme işareti uygulanmaz.” Rehber kitapta kurala uygun olarak Boğaz Köprüsü ve Amik Ovası gibi örnekler sıralanmıştır.
Cümle içinde ülkemiz nasıl yazılır?
büyük harfle başlar. Ülkemizin Asya ve Avrupa’da toprakları vardır. NOT: Yer adlarında “deniz, nehir, göl, dağ, boğaz vb.” sözcükleri ilk isimden sonra gelir. Tür belirten ikinci isimler küçük harfle başlar. Ancak, ikinci isim özel isme dahil edilmişse ve her ikisi de amaçlanan kavrama karşılık geliyorsa, ikinci isim de büyük harfle başlar.