Zati sıfatı nedir?
Dinimize göre, Tanrı’nın sıfatları iki kategoriye ayrılır: özsel ve sübuti. Sadece Yüce Allah’ta bulunan sıfatlar özsel kabul edilir. Sübuti sıfatları, varlığı kesin ve mutlak olan sıfatlar anlamına gelir. Bu nedenle, Allah’ın isimlerinden biri “Varlık-ı Mecburi” yani zorunlu varlıktır.
Zati sıfat kıdem ne demek?
Sözlükte “varlığından uzun bir süre sonrasına kadar uzanmak” anlamına gelen kıdāmā kelimesi, “Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı olmayıp, başka hiçbir şeye ihtiyaç duymadan var olması” şeklinde tanımlanmaktadır.
Allah’ın zati sıfatları vahdaniyet ne demek?
Sözlükte “tek, biricik, biricik” anlamına gelen vahd (vahdet) kökünden türemiş suni bir mastar olup, “özünde ve niteliklerinde ortağı bulunmayan, tek ve biricik olan” anlamına gelmektedir (el-Muʿcemü’l-vasîṭ, “vḥd” md.).
Allah’ın zati sıfatları beka ne demek?
Sözlükte “süreklilik ve devamlılık, kesintisiz bir şekilde geleceğe doğru gidiş” anlamına gelen Bekā, terim olarak Allah Teâlâ’nın varlığında yokluğun olamayacağını (Selb-i Fena) ifade eder; tersi ise kötüdür.
İslamda zât ne demek?
Öz, öz ve gerçeklik terimleri sıklıkla eşanlamlı ve birbirinin yerine kullanılır. Öz ile aynı anlama sahiptir ve tanımı “kendiliğinden var olan, varlığını sürdürmek için başka hiçbir şeye dayanmayan”dır.
Zati sıfat muhalefetün ne demek?
Zıtlık li’l-havâdis sıfatının muhtevası şöyle özetlenebilir: “Varlığın zatı, kendisinden başka varlıkların zatına benzemediği gibi, sıfatları da onların sıfatlarına hiçbir şekilde benzemez.”
Kıdem ve beka ne demek?
2- Kıdem: Allahü teâlânın varlığının öncesi ve başlangıcı yoktur. 3- Beka: Allahü teâlânın varlığının sonu yoktur. Hiçbir zaman yok olmaz.
Kıdem ne demek diyanet?
Evrende var olan her şey onun varlığına işaret eder. Kesinlik, Tanrı’nın varlığının bir başlangıcı veya başlangıcı olmadığı ve Tanrı’nın ebedi ve sonsuz olduğu anlamına gelir. Bu sıfat, Tanrı’nın yaratılmamış olduğunu ve onsuz zamanın olmadığını ifade eder.
Allah’ın yüzü nasıl?
Allah’ın eli, yüzü, parmakları, vahyi ve istivası insanlarınkine benzemez. Zira ayette: “Allahu te’ala’nın eşi benzeri yoktur.” buyurulmaktadır. Hazreti İmam Gazali bu konuda İlcâmü’l-A’vâm adlı eserini yazmış; Türkçe’ye tercüme edilmiştir.
Zati sıfat vücud ne demek?
Vujûd, Allah’ın varlığı anlamına gelir. Varlığın niteliğine benliğin sıfatı da denir. Bu şekilde ifade edilmesinin sebebi, kişiye ek bir anlam değil, kişinin kendisine ait bir anlam olmasıdır. Varoluş, Tanrı’nın varlığı anlamına gelir.
Mahiyeti zatiye ne demek?
Felsefi bir terim olarak öz, varoluşun veya varolmanın evrensel temel kavramıdır; bir varlığın özünü temsil eden ve ne olduğunu ifade eden bir kavramdır.
Subuti sıfat ne anlama gelir?
Allah Teala’nın özüne ait olan ve o özden ayrılamayan zorunlu nitelikler ezeli ve ebedidir. Tüm bu nitelikler Kur’an ayetleriyle sabit olduğundan ve bu ayetlerden türetildiğinden ve varlıkları Allah Teala’nın özünde kanıtlandığından, bunlara “olumlu nitelikler” denir.
Zati sıfât kaç tanedir?
Aslî sıfatlar; Bunların sayısı altıdır: Beden, kıdem, sonsuzluk, birlik, muhalefet ve kıyambinafsihî.
Bekā neye denir?
Tasavvufta Beka, insana özgü özelliklerden ve ilişkilerden kurtularak ilahi özde kalıcı olarak kalmak anlamına gelir. Bu terim, geçici kabul edilen bu evrenin zıttı olan ölümsüz varoluş alanı için de kullanılır.
Selbi sıfatlar nelerdir?
Selbî sıfatları. Vahdaniyyat, “Allah’ın ortağı yoktur”, kıdem, “varlığının başlangıcının olmaması”, bekā, “varlığı son bulmaz”, zıtlık, li’l-havâdis, “yaratılanlara benzemez”, kıyam bi- nefsihî, “varlığı için başkasına ihtiyaç duymaz” demektir.
Allah’ın zati ve sübuti sıfatları arasındaki farklar nelerdir?
Temel özellikler Allah’a özgüdür ve diğer varlıklarla paylaşılamaz. Ancak, insanlarda da farklı bir doğada olsa da bazı özellikler bulunur. Örneğin; Tanrı kadimdir, ancak insan kadim değildir. Öte yandan, insan da Tanrı gibi özgür iradeye, hatta kısmi özgür iradeye sahiptir.
Fiili sıfatlar nelerdir?
Fiilî sıfatlar, Allah hakkında yaratmak-yaratmamak, yiyecek vermek-vermemek, azap etmek-azap etmemek gibi hem olumlu hem olumsuz anlamda kullanılabilen fiillerdir ve “Allah’ın zıddı olan sıfatlarla nitelenebilir” şeklinde tanımlanır (Muhammed Emân b. Ali el-Câmî, s. 205).
Sıfat zâtın ne aynıdır ne de gayrıdır?
Sıfatlar ne Zat’a eşittir ne de ondan farklıdır. Yani Allahu teâlâ’nın sıfatları Zat’ıyla aynı veya özdeş değildir, Zat’ından farklı da değildir. Bundan dolayı Allahu teâlâ’dan başka varlıkların ezeli olması ve ezeli varlıkların birden fazla olması gerekmez.
Vücut ne demek zati sıfatlardan?
2- Beden: Beden kelimesinin sözlük anlamı varlıktır. Tasavvuf kaynaklarında Allah, zorunlu bir varlık, yani zorunlu bir öz olarak tanımlanır. Evrendeki düzen ve yaratılışın çeşitliliği, onların varlığının en büyük delilidir.