İçeriğe geç

Maruziyet Ne Anlama Gelir

Maruziyet ne demek TDK?

Türkçe Dil Kurumu sözlüğünde yer almasa da kullanılan bir diğer kavram da “exposure” kelimesidir. İngilizce “exposed” kelimesinin karşılığı olarak kullanılır. Bu kelimenin doğru anlamı “exposure”dur.

Maruziyet anlamı nedir?

“Exposure” teriminin TDK sözlüğündeki anlamını detaylı bir şekilde derledik. Exposure, açığa çıkma durumu anlamına gelen bir kelimedir. Ayrıca “exposed” veya “lessed” anlamında da kullanılır.

Maruziyet yolu ne demek?

Bir kişinin tehlikeli kimyasallarla temas ettiği farklı yollara maruz kalma yolları denir. Üç ana maruz kalma yolu vardır: solunum, yutma ve cilt teması. Solunum, akciğerlere soluma veya nefes almadır.2 Aralık 2020Bir kişinin tehlikeli kimyasallarla temas ettiği farklı yollara maruz kalma yolları denir. Üç ana maruz kalma yolu vardır: solunum, yutma ve cilt teması. Solunum, akciğerlere soluma veya nefes almadır.

Kişisel maruziyet nedir?

Kişisel maruziyet ölçümü, çalışma ortamında bulunan toz, uçucu organik bileşikler, gürültü, titreşim, kimyasal buharlar ve bileşikler gibi çeşitli kirleticilerin ve fiziksel faktörlerin çalışanların sağlığı üzerindeki etkilerinin kişisel olarak ölçülmesidir.

Maruziyet süresi ne demek?

Maruziyet süresi: Bu, zararlı etkilerin başlaması ile mesleki hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması arasındaki kabul edilen en kısa süredir.

Maruziyet değeri ne demek?

c) Maruziyet eylem değeri: İşçinin titreşime maruziyetinden doğabilecek risklerin kontrolünün gerekli olduğu değeri ifade eder. d) Maruziyet sınır değeri: İşçilerin hiçbir zaman titreşime maruz kalmaması gereken değeri ifade eder.

Maruziyet limiti nedir?

Kısa süreli maruz kalma sınırı (STEL): Bir çalışma günü boyunca herhangi bir zamanda aşılmaması gereken 15 dakikalık zaman ağırlıklı ortalama maruz kalma sınırını ifade eder. Maruz kalmalar 15 dakikadan uzun sürmemeli ve günde dört kereden fazla tekrarlanmamalıdır.

Maruziyet analizi nedir?

Maruziyet analizi kapsamında çalışma alanında gürültüye maruz kalan konut sayısı, okul sayısı, hastane sayısı ve kişi sayısı belirlenir. Bu belirleme çeşitli hesaplamalar ve bilgiler değerlendirilerek yapılabilir.

Maruziyet riski nedir?

Kimyasal maruziyet risk değerlendirmesi, şirketlerin büyüklüğüne bakılmaksızın çalışanların kimyasal maruziyetini önlemeyi veya en aza indirmeyi amaçlayan bir çalışmadır.

Toksik maruziyet nedir?

Toksik maruziyet nedir? Toksik maddeler, solunduğunda, yutulduğunda veya cilt yoluyla emildiğinde, az miktarda bile olsa, geçici/kalıcı sağlık hasarına veya ölüme neden olan maddelerdir, ancak üretimin bazı aşamalarında kullanılması gerekebilir.

Uzamış maruziyet nedir?

Uzun süreli maruz kalma terapisi, kişileri kontrollü bir şekilde korku, stres ve travmatik deneyimlere maruz bırakarak bu duygusal zorluklarla başa çıkmalarına yardımcı olmayı amaçlayan bilişsel davranışçı terapinin bir yöntemidir.

Mesleki maruziyet ne demek?

Mesleki maruziyet sınırı, belirli bir malzeme veya malzeme sınıfı için işyerindeki havadaki tehlikeli bir maddenin kabul edilebilir konsantrasyonunun üst sınırıdır. Genellikle yetkili ulusal makamlar tarafından belirlenir ve işyerinde güvenliği ve sağlığı koruyan mevzuat tarafından uygulanır. Mesleki maruziyet sınırı, belirli bir malzeme veya malzeme sınıfı için işyerindeki havadaki tehlikeli bir maddenin kabul edilebilir konsantrasyonunun üst sınırıdır. Genellikle yetkili ulusal makamlar tarafından belirlenir ve işyerinde güvenliği ve sağlığı koruyan mevzuat tarafından uygulanır.

TDK sözlük anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu tarafından yayımlanan Türkçe Sözlük; günümüz Türk dilinin en güvenilir sözlüğüdür.

Maruziyet süresi ne demek?

Maruziyet süresi: Bu, zararlı etkilerin başlaması ile mesleki hastalığın belirtilerinin ortaya çıkması arasındaki kabul edilen en kısa süredir.

Maruziyet eylem değeri ne demek?

c) Maruziyet eylem değeri: İşçinin titreşime maruziyetinden doğabilecek risklerin kontrol altına alınması için gerekli olan değeri ifade eder. d) Maruziyet sınır değeri: İşçinin hiçbir zaman titreşime maruz kalmaması gereken değeri ifade eder.

Maruz kalmanın Türkçe anlamı nedir?

Bu bağlamda “maruz kalma” kelime grubu “bir olaya veya duruma maruz kalma” olarak anlaşılmakta ve buna uygun olarak kullanılmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir